Vanaf begin juni werkt aannemerscombinatie Maaskracht in opdracht van Rijkswaterstaat aan het herstel van een deel van de oever aan de hoogwatergeul Raaijweide in Venlo. Er was voorzien dat de werkzaamheden in maart zouden starten maar mede vanwege het late hoogwater is in overleg met het Limburgs Landschap en Waterschap Limburg besloten dit te verplaatsen naar juni. De betreffende geul is ruim tien jaar geleden gerealiseerd en onder invloed van golfslag en hoogwater is er erosie opgetreden aan de oever. In 2021 zijn er om die reden enkele noodmaatregelen genomen waaronder het plaatsen van big bags ter versterking van de oever. Die maatregelen zijn na deze onderhoudswerkzaamheden niet meer nodig.
De afgekalfde oever wordt vanaf de landzijde, hersteld met ongeveer vijfduizend kuub klei. Deze werkzaamheden nemen drie tot vier weken in beslag exclusief het inrichten en opruimen van het werkterrein. Dat werkterrein wordt ingericht op het perceel van het Limburgs Landschap.
Hoogwatergeul
Een hoogwatergeul is een door mensen gemaakte aftakking van een rivier die in geval van een extreem hoge waterstand een deel van het water op een gecontroleerde manier afvoert. Met een hoogwatergeul wordt voorkomen dat verdere dijkverhoging noodzakelijk is. De geul kan zijn uitgegraven of bestaan uit een natuurlijke laagte in het landschap. Indien hij buiten de uiterwaard is gelegen wordt hij aan weerszijden van dijken voorzien tot op dezelfde hoogte als de rivier.
Goed onderhoud onontbeerlijk
Er zijn veel ingrepen in de uiterwaarden gedaan om de waterveiligheid te verzekeren en natuurontwikkeling te realiseren. Alleen door goed onderhoud, met oog voor veiligheid én natuurwaarden, kunnen we hiermee doorgaan. Rijkswaterstaat heeft voor dit onderhoud in de uiterwaarden drie nieuwe contracten afgesloten. Voor de Maas is de aannemerscombinatie Maaskracht de samenwerkingspartner