Onderhoud op grond die niet van Rijkswaterstaat is
In de uiterwaarden van de Maas gebeurt van alles. Er wordt landbouw bedreven, gewandeld, vee graast, vogels broeden, bedrijven opereren en grondstoffen worden gewonnen. Dit betekent dat er veel verschillende eigenaren van grond langs de Maas zijn. Sommige stukken grond zijn eigendom van Rijkswaterstaat, de provincie of de gemeente, terwijl andere in handen zijn van particulieren, ondernemers en natuurorganisaties. Ongeacht wie de grondeigenaar is, het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de uiterwaarden veilig te houden en waar mogelijk de natuur te versterken.
Regels in vegetatielegger
Om deze verantwoordelijkheid te vervullen, moeten alle grondbezitters voldoen aan de regels en richtlijnen zoals vastgelegd in de vegetatielegger. In de vegetatielegger staan alle normen en uitgangspunten voor het beheer van de uiterwaarden beschreven. Rijkswaterstaat heeft Maaskracht de opdracht gegeven om de eigen percelen (Staat) langs de Maas te onderhouden en om de percelen van derden te inspecteren op naleving van die vegetatielegger. Dat gebeurt vanaf de openbare weg of via monitoringsdata die Maaskracht krijgt aangeleverd van Rijkswaterstaat. Op basis van die informatie wijzen we eigenaren erop als het perceel niet voldoet aan de vegetatielegger en dat er onderhoud nodig is.
Dat onderhoud kan op twee manieren georganiseerd worden
1. U verricht het onderhoud zelf, volgens de vegetatielegger. U vindt op deze pagina meer informatie over deze werkwijze.
2. Wij van Maaskracht verzorgen het onderhoud voor u . In dat geval maken we afspraken met u over het meest geschikte moment van onderhoud.
Als u de eigenaar bent van een stuk grond in de uiterwaarden van de Maas dat niet lijkt te voldoen aan de vegetatielegger, ontvangt u van ons een bericht. Hiermee nodigen we u uit om samen afspraken te maken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat uw grond op de juiste manier wordt onderhouden.