
Vanaf medio augustus voert Maaskracht BV een praktijkproef uit bij Illikhoven. Tijdens deze proef wordt wilgenopschot weggehaald. Dat gebeurt om te voorkomen dat een gebied verandert in bos, om te zorgen dat water bij hoogwater doorstroomt en om te zorgen dat de natuur gevarieerd blijft. De werkzaamheden zijn eind augustus / begin september afgerond. Bijzonder aan deze praktijkproef is dat de werkzaamheden verricht worden met zogenoemd zero-emissiematerieel: machines die geen uitlaatgassen uitstoten.
Het elektrische werkmaterieel wordt ter plekke opgeladen. Vaak is het daarvoor zoeken naar een passende stroomvoorziening. Bij deze praktijkproef wordt er gebruik gemaakt van een mobiele waterstofgenerator. Die zet waterstof om in elektriciteit, waarmee accu’s ter plekke worden opgeladen, volledig zonder CO₂-uitstoot of lawaai.
- Unit: 70kW continu vermogen vanuit een fuel cell
- Aangevuld met: 200kW batterij
- Verwacht verbruik / week: 5.000 kWh
- Opslag waterstof: Maximaal 400kg op locatie
De inzet van emissievrije technologie sluit aan bij het streven naar duurzaam natuurbeheer. De praktijkproef moet ook inzicht geven in de praktische inzetbaarheid van waterstof bij werkzaamheden op locaties zonder netaansluiting. De uitvoering vereist nauwkeurige planning en geschoold personeel, onder meer vanwege de veilige omgang met waterstof en laadtijden van de machines. Toch is de winst groot: minder uitstoot, minder geluid en een aanpak die past bij het beschermen van kwetsbare natuur.
Deze praktijkproef is onderdeel van een meerjarig project waarmee Maaskracht BV de inzet van zero-emissie materieel wil bevorderen. Voor dit project ontvangt Maaskracht BV een bijdrage uit de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal.